Betoverende 7daagse kamelentocht
in een grandioze rotswoestijn

Het reisprogramma, van dag tot dag:

Hieronder lees je het uitgebreide programma van deze 7-daagse woestijntrektocht met kamelen.
Heb je nog vragen? Wij beantwoorden ze graag. Mail naar info@feel-the-desert.com

Dag 1:

aankomst luchthaven, transfer accommodatie bij het strand

Yes, eindelijk landt je vliegtuig dan op de luchthaven van Sharm el Sheikh! Een stempel in je paspoort, even snel je bagage ophalen... en naar buiten. De temperatuur buiten de aankomsthal is aangenaam. Het is druk, bij de uitgang. Tussen al de schreeuwende Egyptische taxichauffeurs zie je één rustige, statige bedoeïen, met traditionele kleding. En warempel, hij heeft een bordje Feel-the-desert bij zich. En hij staat op JOU te wachten!

Met zijn taxi of minibusje brengt hij je in ietsje minder dan 2 uur naar de hutjes op het strand, een stukje buiten Nuweiba. Dat is best wel een eind rijden...  Maar als je bij aankomst een fantastische rieten bungalow treft, op een rustig strand met fijn zand, naast een helderblauwe zee, dan is er geen twijfel mogelijk. Het was absoluut de moeite waard om even in de auto te zitten!
Je slaapt vanavond in met het rustgevend geluid van de branding, op een  paar meter afstand van je hutje op het strand…

Dag 2:

strand of dagexcursie Catherinaklooster


Vandaag is een rustige dag om bij te komen van de reis, om lekker te landen & te acclimatiseren op je vakantie bestemming. Morgen trekken we de woestijn in. Dus vandaag doen we het rustig aan.
Maar eerst, ontbijten! Vanuit het met palmbladeren bedekte restaurant kijk je uit over de Rode zee en de bergen van Saudi Arabië, aan de andere kant van het water. Ben je vroeg op? Dan zie je de zon opkomen, van achter die hoge bergen .
Wat ga je vandaag doen? Snorkelen tussen tropische koraalvissen? Of ga je lekker een boek lezen, je dagboek bijhouden, genieten van een strandwandeling, kennis maken met je reisgenoten?
Wil je duiken of een proefduik nemen? Dat kan, het is hier per slot van rekening een duikersparadijs... En een heerlijke massage nemen in Nuweiba is ook mogelijk... Moeilijk he, al die keuzes?


Later vandaag komt Angie langs. Ze zal je van alles en nog wat vertellen over de kamelentocht, hoe de komende dagen in de woestijn eruit zien, wat je absoluut niet mag vergeten om mee te nemen of juist wat je niét nodig zal hebben in de woestijn! Dat laatste kan je met een gerust hart achter laten bij de hutjes op het strand, wanneer je morgenochtend de woestijn in trekt.

Als je het niet erg vindt om vroeg uit de veren te zijn, dan kan je vandaag een dagexcursie naar het Catherinaklooster maken. Dat wereldberoemde klooster is gebouwd rondom de Bijbelse braambos, die aan de voet van de Mozesberg groeit. Het is een van de oudste kloosters ter wereld, en nog altijd in gebruik.
Gegarandeerd een dag vol geschiedenis en bedoeïenencultuur! Je bezoekt ook een kleinschalig project waar schitterend bedoeïenen handwerk gemaakt word. Zeer kleurrijk. Als je hier iets koopt, dan ondersteun je actief arme bedoeïenenfamilies uit de regio. Voorproefje? Kijk dan eens hier: www.bedouincraft.com

Deze dagexcursie is optioneel (niet inbegrepen in de prijs van de 5-daagse reis).
Hou er wel rekening mee dat het ongeveer 2 uur rijden is naar het klooster, dat alleen 's ochtends open is. Iedere vrijdag en zondag is het klooster gesloten.
Deze excursie kan je natuurlijk ook op dag 10 van je reis maken (behalve als dag 10 op de sluitingsdag van het klooster valt, dus op een vrijdag of zondag).

Dag 3 t/m 8:

woestijn

 

Jaaa, na het ontbijt is het zover, het avontuur kan beginnen!

Een Toyota landcruiser brengt je naar de ontmoetingsplek in de woestijn waar je de bedoeïenengidsen en hun kamelen treffen. Zij zijn gisteren al vertrokken en hebben ter plekke overnacht. Je maakt kennis met deze vriendelijke mannen en hun fascinerende lastdieren. De bagage, plus al het eten, het drinkwater en de keukenuitrusting wordt op de kamelen geladen. Je zal zien dat dat de eerste dag nogal nauw luistert: de last moet goed gebalanceerd op de kamelen geladen worden. De volgende dagen gaat dat natuurlijk allemaal veel sneller.

Als de kamelen geladen zijn krijg je je ‘eigen’ kameel toegewezen, waar je de komende 5 dagen heerlijk op kan rijden. Natuurlijk kan je altijd wandelen als je daar zin in hebt.

En plotseling is het zover, tijd om op je kameel te stijgen en te vertrekken!

Meestal rijden we ’s ochtends een paar uur. Daarna zoekt onze bedoeïengids een mooie schaduwrijke plek om te lunchen en te rusten. Sommige dagen trekken we iets langer, andere keren ietsje korter. De bedoeïenen weten precies wat goede plekke zijn om te stoppen.


Als we onze lunch pauze maken wordt alle bagage van de kamelen gelost. Als je zin hebt kan je daar even bij helpen.  De kamelen houden alleen hun zadel op en kunnen daarna lekker gaan grazen. Vervolgens wordt er in no-time een heerlijke lunch voor je klaargemaakt, met verse, gezonde ingrediënten. En versgebakken brood...
Dagelijks wordt er vers brood gebakken, op een houtvuurtje.
In het begin zal je er waarschijnlijk verbaasd over staan hoe gemakkelijk dit allemaal gaat, gezien de primitieve omstandigheden. Onze gidsen zijn goed op elkaar ingespeeld, alles word altijd met heel veel aandacht gedaan. De bedoeïenen hebben geen mindfulness-cursus nodig… het zit in hun genen, zou je bijna kunnen zeggen. Daar kunnen wij nog iets van leren!


Na het een zalige en uitgebreide lunch heb je tijd voor jezelf. Daarna gaan wij weer op pad.
's Middags rijden wij opnieuw een paar uur, tot aan de overnachtingsplek waar wij met daglicht aankomen. De kamelen worden dit keer niet alleen van hun last, maar ook van hun zadels ontdaan.

Terwijl de bedoeïenen de maaltijd voorbereiden kan je doen wat je hartje je ingeeft. Bijvoorbeeld al vast een mooie slaapplek gaan zoeken, mediteren, al de schitterende landschappen, kleuren en vormen die je vandaag hebt gezien in revue laten passeren, een bakje thee met de bedoeïenenmannen drinken, bij het vuur, genieten van de rust, de ruimte en de mooie omgeving...

We eten bij het kampvuur. En dan word het plotseling donker. Van het ene moment op het andere is het nacht. En komen de vele sterren tevoorschijn! Een fantastisch schouwspel, altijd in beweging... Wellicht
zal je vroeg (een beetje rozig en voldaan) je slaapzak in rollen om van de sterrenhemel te genieten.


’s Ochtends word je meestal weer vroeg wakker, zodra het licht word. Je biologische klok zet zich hier automatisch op tijd! De bedoeïenen zijn dan al lang in de weer, er is al een kampvuurtje, het ontbijt wordt klaargemaakt, het water voor de koffie of de thee is al warm. En er is ook al weer vers brood gebakken... Luxe? Ja echt wel!

Terwijl jij lekker aan het ontbijten bent worden de kamelen weer gezadeld en geladen.
En als jij klaar bent met het ontbijt zijn klaar om te vertrekken, een nieuwe, mooie, zonnige dag kan beginnen.

Zoals iedere dag rijden we een paar uur kameel, tot de lunchplek. Over het algemeen rijden we kameel onder in de wadi's (valleien) Maar soms moeten we van de ene vallei naar de volgende gaan. Dat betekent dat we even van onze rijdieren af moeten stappen. Via een bergpad bereiken we zo de volgende vallei, te voet. Het zijn nooit hele moeilijke of zeer lange wandelingen. En m
eestal is die afwisseling juist wel lekker: even de benen strekken!
Andere dagen lopen we de hele tijd onder in een vallei, of door een vlakte. Dan kan je lekker blijven rijden. Geen enkele dag is hetzelfde! Geen dag is ook identiek wat de landschappen of kleuren betreft...

Er zijn niet veel plaatsen op aarde waar je op een relatief kleine oppervlak zóveel verschillende steensoorten en ertsen kan vinden: afzettingsgesteenten, stollingsgesteenten, vulkanische gesteenten, metamorfe gesteente… zoveel vormen en kleuren! De Sinaï word hierdoor beschouwd als een van de mooiste en meest gevarieerde rotswoestijnen ter wereld, gevolg van een zeer actief geologisch verleden. Het is een van de meest aantrekkelijke landschappen van onze planeet als het gaat om de dynamische interactie tussen rotsen en woestijnklimaat… Je blijft je ogen uitkijken.


Hou je camera paraat en vergeet niet een extra geheugen kaart en accu mee te nemen… de kans is groot dat je
(ontzettend) veel foto’s gaat maken tijdens deze reis!

De kamelentocht brengt ons afwisselend langs ruige graniet- en basaltbergketens, vulkanische gesteenten, prachtige, kleurrijke, door water en wind geërodeerde kalk- en zandsteen rotsformaties, zandduinen en zandvlaktes in verschillende kleuren, diepe canyons en smalle kloven, spectaculaire vergezichten, hoogvlaktes, opgedroogde rivierbeddingen (wadi’s), vlaktes bezaaid met fossielen en gigantische blokken fossiel koraal, waterputten en -bronnen, groene oases, geologische curiositeiten.

Je komt soms (eigenlijk best wel heel vaak!) ogen te kort…
Deze minerale, verstilde wereld blijft je verbazen, dit stukje van onze aardbol is verrukkelijk mooi!

Net als alle natuurvolkeren houden de bedoeïenen ontzettend veel van de woestijn, die ze als hun huis beschouwen. Ze leven nog steeds heel dicht bij de natuur en vertellen je graag over de woestijn, de geneeskrachtige planten die er groeien, de dieren die er leven. Want ja: de Sinaï is een woestijn die leeft!
En natuurlijk vertellen de jongens je ook graag over de kamelen, hun lastdieren waar ze veel van houden en ontzettend veel van weten. Veel stof tot gesprek!

Het kan zijn dat we, afhankelijk van de route die we nemen, ergens een hele middag op een zelfde plek blijven. Oftewel, een 'rustpauze' inlassen in je vakantie. :) Bijvoorbeeld als we langs een plek komen met een bron of een put. Het is fijn om dan wat tijd voor jezelf te hebben. Heerlijk om bijvoorbeeld je haar te kunnen wassen of een douche te kunnen nemen.


Dag 9:

woestijn, transfer accommodatie bij het strand

 

De tijd vliegt voorbij, vandaag is het al de 7de dag van de kamelentocht! Time is flying when you're having fun...
Na een heerlijke lunch, inclusief versgebakken brood op een houtvuurtje, komt een terreinwagen je weer ophalen. Het is tijd om weer naar de kust terug te keren. Dit is ook een goed moment om de fooien aan de bedoeïenen te geven. Het zou zomaar kunnen dat je bij het afscheid zelfs een traantje weg moet pinken.... je zou zeker niet de eerste zijn!
Vaak is dit het moment waarop ik van mijn gasten hoor dat ze toch wel spijt hebben: spijt dat ze niet voor een langere kamelentocht hebben gekozen!

De Toyota Landcruiser brengt je langs mooie, afwisselende landschappen  en zo weer richting het hutje op het strand. Weet je nog? Ook dat lijkt lang geleden, he? Misschien heb je wel het gevoel dat je weken en weken weg bent geweest. Tijdsbesef is een heel subjectief iets als je in de woestijn bent… En zo kom je 's middags weer terug bij de hutjes op het strand. Je hoofd en je camera boordevol mooie plaatjes.

Het is altijd grappig om te zien dat de accommodatie, die je in eerste instantie wellicht primitief leek, dat plotseling veel minder is na 7 dagen in de natuur. Ja heus: er is elektriciteit, stromend water uit de kraan... en zelfs échte stoelen om op te zitten!

En nu, wat ga je doen om het woestijnstof af te spoelen? Een lekkere douche of eerst toch nog maar een duik in zee?
Het avondmaal sluit naadloos aan met de heerlijke maaltijden die de bedoeïenen voor je in de woestijn hebben gekookt. En vannacht slaap je weer in met het rustgevend geluid van de zee op de achtergrond.
 

 

Dag 10

strand: zon, genieten van de zee, snorkelen...


Vandaag een heerlijke dag aan het strand. Het contrast tussen de minerale wereld waar je de afgelopen 7 dagen bent geweest en dat prachtige blauwe water van de golf van Aqaba kan niet groter zijn...

Misschien is het vandaag wel een fijn moment om jezelf eens flink te verwennen met een ontspannende massage in Nuweiba!

Vandaag kan je ook een dag uitstap naar het hooggebergte van St Catherine en naar het wereldberoemde Catherinaklooster maken (gesloten op vrijdag en zondag). Of je kan een taxi nemen en een dagje in Dahab doorbrengen.
Niets hoeft, alles mag. Kijk maar waar jij blij van wordt!

Dag 11

strand, transfer luchthaven


Afhankelijk van je vlucht heb je tijd om lekker van het strand te genieten, te snorkelen, duiken,
in het zonnetje te liggen of juist in de schaduw, op die vrolijk, kleurrijke kussens, met uitzicht over de zee…
Ook hier ben je nog ver van de bewoonde wereld en de drukte. Zodoende verloopt de overgang met de woestijn en de civilisatie soepel. Waterpret, rust, lekker eten… life is good!


Een minibusje of taxi brengt je vervolgens weer terug naar de luchthaven van Sharm el Sheikh,
tenzij je natuurlijk beslist om nog wat langer te blijven om van het strand, de zon, de zee te genieten!
Je vertrekt met een hoofd vol met kleuren, indrukken, herinneringen, nieuwe ervaringen... vol of juist leeg? Ongetwijfeld zit er wel nieuwe inspiratie tussen want een ding is zeker:
de woestijn raakt een snaar in je ziel!

 

Ben je enthousiast en denk je ' ik zou graag toch wel wat langer dan 7 dagen in de woestijn willen zijn'? Kijk dan eens hier, voor de 11-daagse trekt